تونر
تونر پودری است که در چاپگرهای لیزری و دستگاههای فتوکپی مورد استفاده قرار می گیرد تا بطور کلی با کارتریج تونر، متن و تصاویر چاپ شده روی کاغذ را شکل دهد. تونر در اشکال اولیهاش ترکیبی از پودر کربن و اکسید آهن بود. بعدها، برای بهبود کیفیت چاپ خروجی، کربن ذوب و با پلیمر مخلوط شد. ذرات تونر با گرمای فیوزر (گدازنده) ذوب می شوند، و بدین گونه به کاغذ می چسبند.
در دستگاههای فتوکپی اولیه، این تونر کربنی ارزان قیمت، توسط استفاده کننده از یک بطری درون مخزن داخل دستگاه ریخته می شد. دستگاههای فتوکپی بعدی و چاپگرهای لیزری، از ابتدای سال 1984 لیزر جت اچ پی، بصورت مستقیم از کارتریج تونر درزبندی شده تغذیه میشوند.
کارتریج های تونر لیزری برای استفاده در دستگاههای فتوکپی و چاپگرهای رنگی در مجموعههای آبی، قرمز، زرد و مشکی (CMYK) هستند و قادرند از طریق ترکیب کردن، طیف رنگی خیلی زیادی ایجاد کنند.
ترکیب، اندازه و ساخت
پلیمر خاص استفاده شده از سوی سازنده تغییر می کند اما می تواند استیرین اکریلات کوپلیمر، یک رزین پلی استر، یک استیرین بوتادینس کوپلیمر، یا چند پلیمر مخصوص دیگر باشد. فرمول بندی تونر از یک سازنده به سازنده دیگر و حتی از یک دستگاه به دستگاه دیگر تغییر می کند. فرمول بندی نمونه، اندازه ریزدانه و نقطه ذوب متفاوت دارند.
در اصل، اندازه ذرات تونر بطور میانگین 16-14 میکرومتر یا بزرگتر است. برای بهبود وضوح تصویر، اندازه ذرات کاهش یافته، برای وضوح 600 نقطه در اینچ نهایتا به حدود 10-8 میکرومتر میرسد. کاهش بعدی در اندازه ذرات بهبود آتی در وضوح را ایجاد میکند که از طریق کاربرد فناوریهای جدید از قبیل تراکم-امولسیونی توسعه مییابد. تولیدکنندگان تونر بمنظور تولید پودری مناسب جهت استفاده در چاپگرهای خود، برای توزیع اندازه ذرات، استاندارد کنترل کیفیت را حفظ میکنند.
تونر بطور سنتی بوسیله ترکیب اجزاء و ایجاد یک تکه باریک ساخته میشود که شکسته یا جمع و گلوله شده، آنگاه توسط آسیاب ایرجت، پودری عالی با طیفی از اندازه ذرات کنترل شده، میشود. این فرایند باعث ایجاد اندازههای متفاوت و اشکال غیرکروی میشود. برخی شرکت ها برای بدست آوردن یک چاپ خوب، از یک فرایند شیمیایی استفاده میکنند تا ذرات تونر بواسطه معرفهای مولکولی افزایش یابند. این کار، ذرات تونر با اندازه و اشکال یکنواخت تر ایجاد میکند. اشکال کوچکتر و یکسان بازتولید رنگ با دقت بیشتر و استفاده کارآمدتر تونر را امکان پذیر میسازد.
پاک کردن
تونر را میتوان با استفاده از آب سرد از روی پوست و لباس شست. آب داغ یا گرم تونر را نرم میکند، و باعث میشود به محل بچسبد. درنهایت تونر ذوب شده روی پوست از بین میرود یا با استفاده از پاک کنندههای مخصوص دست تا قسمتی پاک میشود. تونر ذوب شده روی لباس معمولا پاک نمیشود.
ذرات تونر تعمدا خاصیت الکترواستاتیک دارند و هنگامیکه به ذرات، اشیاء، یا قسمت های داخلی سیستمهای حمل و نقل و لولههای جاروبرقی برخورد میکنند، میتوانند الکتریسیته ساکن ایجاد کنند. به این علت و بعلت اندازه کوچک ذرات، تونر را نباید با جاروبرقی خانگی معمولی تمیز کرد. تخلیه الکتریسیته ساکن از ذرات تونر باردار از لحاظ تئوری میتواند گردوغبار داخل کیسه جاروبرقی را مشتعل کند یا چنانچه تونر به اندازه کافی در هوا پخش شود، انفجار کوچکی را ایجاد کند. ذرات تونر آنقدر نرم و ریز هستند که به اندازه کافی توسط کیسههای صافی جاروبرقی خانگی پالایش نمیشوند و میتوانند از طریق موتور جارو برقی داخل اتاق پخش شوند. بنابراین، ذرات همچنین می توانند با بستن صافی موتور و اتصالی کوتاه بوسیله قابلیت رسانایی الکتریکی خود (کربن، آهن)، وقتی داخل موتور ذوب میشوند، باعث گرم شدن بیش از حد جارو شوند.
چنانچه تونر داخل چاپگر لیزری بریزد، نوع خاصی جاروبرقی با لوله رسانای الکتریکی و صافی بسیار کارآمد (HEPA) میتواند برای تمیزکردن موثر مورد نیاز باشد. این جاروها، جاروی تخلیه الکتریسیته ساکن ایمن (ESD-safe) یا جاروی تونر نامیده میشوند. جاروهای مشابه مجهز به صافی HEPA باید برای تمیزکردن ریزش های مقادیر بیشتر تونر، استفاده شود.
تونر ذوب نشده با آب براحتی از پارچه قابل شستشو پاک میشود. زیرا تونر پودر مومی یا پلاستیکی با درجه ذوب پایین است، و باید هنگام پاکسازی سرد نگه داشته شود. ماشین لباسشویی باید قبل از اضافه کردن لباس با آب سرد پر شود. دو مرحله شسشتوی کامل بخت موفقیت را افزایش میدهد. ابتدا میتوان از شوینده دستی ظروف استفاده کرد، و در مرتبه دوم میتوان از پودر لباسشویی معمولی استفاده کرد. تونر باقیمانده شناور در آب آبکشی مرحله اول داخل لباس باقی خواهد ماند و میتواند باعث خاکستری شدن دائمی شود. تازمانیکه تمامی تونر ها پاک نشده باشند، نباید از خشک کن یا اتو استفاده کرد.
خطرات برای سلامتی
تونر بعنوان یک پودر نرم و ریز، میتواند چند مدتی در هوا باقی بماند و در مقایسه با گردوخاک بیاثر، دارای تاثیراتی بر سلامتی درنظر گرفته میشود. تونر میتواند با وضعیت تنفسی از قبیل تنگی نفس یا برونشیت برای مردم تحریک کننده باشد. پس از مطالعات بر روی باکتری ها در دهه 1970 که نگرانیهایی را در مورد تاثیرات بهداشتی ناشی از پیرول ایجاد کرد، هنگام ساخت کربن سیاه استفاده شده در تونرهای مشکی آلاینده ای ایجاد میشد، که مراحل ساخت تغییر پیدا کرد تا پیرول را از محصول نهایی حذف کند.
پژوهشی توسط دانشگاه فنی کوئینزلند نشان داده است که برخی چاپگرهای لیزری ذرات ریزی در اندازه میکرومتر را منتشر میکنند که در دیگر مطالعات زیست محیطی با بیماریهای تنفسی مرتبط بودهاند.
یک مطالعه در دانشگاه روستوک پی بردهاست که ذرات میکروسکوپی داخل تونر، همانند آزبست ها، سرطانزا هستند. تکنسین های متعددی که بصورت روزانه با چاپگرها و دستگاههای فتوکپی کار میکنند، بمدت چند سال تحت مطالعه قرار گرفتند. آنها مشکلات ریهای فزاینده ای را نشان دادند. این مطلب پژوهش قبلی منتشره در سال 2006 را تایید میکند.